Suroviny

Ančovičky

Ančovičky jsou plátky sardele obecné. Jde o tenké filety naložené nejčastěji v oleji. Jsou velmi slané, takže s nimi opatrně. Většinu jídel, do kterých se používají, už není třeba dosolovat. Nám zachutnaly španělské ančovičky Lorea, které se kolem 25 korun za plechovku dají koupit ve větších...

Avokádo

Avokádo pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Běžně už se dá koupit v našich supermarketech. Snažte se vybrat co nejměkčí plody, protože ty jsou zralé. Měli byste cítit, že pod slupkou vám dužina jakoby utíká zpod prstů. Pokud koupíte tvrdší avokádo, zabalte ho do papírového sáčku a nechce při...

Batáty

Neboli sladké brambory. Pomalu se dostávají do širší distribuce (kde je často najdete právě jako sladké brambory). Uvnitř jsou oranžové a jsou tvrdší než brambory. Hodí se jako netradiční příloha, např. pečené ve slupce v troubě.

Bulgur

Bulgur je předvařená nalámaná pšenice, příbuzný kuskusu. Je potřeba ho uvařit, na 2 porce dejte 1 šálek bulguru a 1,5 šálku vody, které vařte cca 15 minut. Je třeba důkladně míchat! Bulgur je již vcelku běžně k dostání i ve větších supermarketech, většinou u luštěnin (i když je to obilovina)....

Čerstvé těstoviny

Těsto na těstoviny je v podstatě velmi jednoduché. Na 1 porci smíchejte 100 g prosáté hladké mouky* 1 vejce 1/3 lžičky soli * Pokud máte chuť na celozrnné, velmi se nám osvědčila špaldová mouka, dobře se s ní pracuje, těstoviny z ní jsou jemné. Základem je těsto delší dobu hníst, aby se...

Červená čočka

Červenou čočku už prodávají obchody běžně mezi luštěninami. Její výhoda je mimo jiné v tom, že je malá a není třeba ji předem namáčet, uvaří se poměrně rychle.

Chřest a jak na něj

Chřest má sezónu od dubna do cca konce května a je třeba si ho co nejvíc užít, na rok dopředu. Zelený je chuťově výraznější, bílý dostupnější. Pěstuje se na Mělnicku (Hostín u Vojkovic), hodně na Slovensku (Velké Leváry) a pak se dováží z jižní Ameriky, ale to je škoda kupovat. Jak tedy nejlépe...

Cizrna

Luštěnina hodně používaná v jihoevropské a především asijské kuchyni. Nejjednodušší je koupit ji v plechovce, kdy je připravená ihned k jídlu, vyjde to ale dráž než sušená. Pokud ji koupíte sušenou, bude chtít přes noc naložit do vody a potom asi hodinu vařit. Lépe proto využít papiňák. Potom ji...

Grilované papriky

Postup na domácí papriky vypadá maličko složitě, ale chce to jen čas. Troubu s grilem rozehřejeme na maximum. Omyté papriky dáme na plech a ten přiložíme co nejblíž k topnému tělesu. Pečeme asi 15-20 minut. V průběhu pečení obracíme. Papriky zčernají a udělají se na nich "puchýřky". To je v...

Harissa

Harissa je ostrá arabská pasta. V běžné síti se prodává v konzervě, ve které se většinou zkazí dřív, než jí vypotřebujete celou. Pokud v obchůdku s lahůdkami a vybranými potravinami narazíte na harissu v zavírací tubě, berte jí. Neztratí se (a nezkazí). A nejlépe si ji přivezte z cest (např. ve...

Kapary

Jedná se o poupata kaparovníku. Prodávají se většinou naložená ve slané nálevu, případně na sucho v krystalech soli (hůř k sehnání). Sklenička vyjde kolem třiceti korun a v lednici vydrží i několik měsíců.

Kari pasta

Kari pasta - červená, žlutá nebo zelená thajská, opravdu pálivá pasta. S indickou směsí kari má společné jen jméno. K dostání je v mezinárodních koutcích hypermarketů, v malých skleničkách. Cena cca 75 Kč. V ledničce vám vydrží i pár měsíců, ovšem časem (i zašroubovaná) ztrácí na intenzitě. Sehnat...

Kokosové mléko

Kokosové mléko se dá už běžně sehnat v super- a hypermarketech, většinou v nějakých mezinárodních koutcích. Prodává se v plechovce, většinou po 400 ml, jak je ve většině receptů :) Cena cca 50-60 Kč. Někde koupíte i poloviční kolem 25 korun. Albert prodává kokosové mléko pod svou privátní...

Kuskus

Kuskus je spařená krupice z pšenice, pochází ze severoafrické kuchyně a je to rychlá a jednoduchá příloha nebo základ sytých salátů. Prodává se už v poměrně běžné obchodní síti, a to jako předvařený, takže stačí zalít ho horkou vodou a nechat pár minut stát pod pokličkou. Vody dáváte podle...

Parmazán

Originál je sice originál, ale chuťově velmi podobný, a přitom cenově dostupnější je moravský Gran Moravia. K dostání jsou téměř ve všech super- a hypermarketech a také na trzích (např. na www.farmarsketrziste.cz/). Nejlépe ale hledejte jejich prodejny La Formaggeria a nechte si zakrojit přímo z...

Passata

Passata je rajčatové pyré, prodává se v běžné síti balená v tetrapacku. Většinou je k dostání u kečupů ve dvou velikostech.

Polenta

Polenta je kukuřičná mouka. Jako příloha se připravuje vařením do husté kaše, která když vychladne, ztuhne a dá se krájet. K sehnání je většinou ve zdravé výživě, má ji také drogerie DM. Půl kila stojí asi 50 korun a vyjde na cca 12 porcí. Dá se prý také koupit už hotová, uvařené plátky; ale nevím...

Portobello žampiony

Portobello jsou žampiony s velkým kloboukem. Mají je např. v hypermarketu Tesco, 2 stojí asi 50 korun, ale i v Albertech. K sehnání bývají také na farmářských trzích.

Quinoa

Quinoa, jinak zvaná merlík chilský, je jihoamerická rostlina využívaná jako obiloviny. Připravuje se propláchnutá, v poměru 1:2,5 s vodou. Vaří se 20 minut, potom se nechá ještě 5 minut odstát. Kromě využití v salátech a polévkách a dá použít také místo těstovin do vývaru. K sehnání je...

Ras el hanout

Ras el hanout je severoafrická směs bylin a koření včetně růžových lístků. Na fotce je z Teska (cca 80 korun). Pod názvem "Maroccan Spice & Rose Mill" dostupná v Marks & Spencer. Jde o specifickou směs, kterou každý výrobce dělá trochu jinak. Základem jsou koriandr, římský kmín, pepř,...

Ricotta

Ricotta je italský měkký sýr tvarohovité konzistance. Nemá moc výraznou chuť, takže se používá jak na sladko jako náplň do koláčů, tak na slano do omáček a těst. U nás je v běžné síti nejčastěji k dostání ve 250 g balení od Italat kolem 30 korun. Hledejte u smetan.

Rybí omáčka

Hustá omáčka připravená z nasolených a fermentovaných malých druhů ryb, které se suší na slunci.* Používá se především v thajské kuchyni a okolním regionu. Používá se místo soli - s jejím dávkováním opatrně. Od Exotic Food se dá sehnat ve vetších super- a hypermarketech, cena kolem 90 korun za 250...

Šiitake

Houba šiitake, česky houževnatec jedlý. Menší houby hojně využívané v asijské kuchyni. V Praze je určitě seženete v obchodě Arirang (Korunní 47, Praha 2) nebo na japan-eshop.com (mají prodejnu Michelská 55, Praha 4). Prodávají se sušené (100 g cca 60 Kč, 250 g za 230 Kč) nebo naložené (v pytlíku...

Tahini

Tahini je sezamová pasta. K dostání je v mezinárodních koutcích hypermarketů (např. Tesco), kolem 80 Kč za 400g. V lednici vydrží i víc jak rok.

Ústřicová omáčka

Hustší sladko-slaná omáčka. Ústřice současné masově vyráběné verze viděly sotva z rychlíku. I tak si je ale zamilujete. Dají se už (např. od Exotic Food) sehnat v běžné síti obchodů, např. Tesco nebo větší Alberty. Cena cca 45 korun.

Vanilkový lusk

Vanilkové lusky se postupně dostávají do prodeje, ale bohužel za nechutné ceny (Tesco 2 kusy za 90 korun). Doporučuji proto pro nákup internet. Čím víc si jich koupíte, tím jsou levnější. K dostání např. na vanilkove-lusky.cz. Skladujte je potom ve vzduchotěsné nádobě, jinak ztvrdnou a začnou...

Zázvor

Aromatický a lehce štiplavý kořen zázvoru už sežene téměř v každé zelenině, super- i hypermarketu a ve vietnamských večerkách. Nenechte se stresovat velkými kusy a odlomte se větvičku dle potřeby, ale můžete vzít i víc - v lednici pár týdnu vydrží. Zázvor se vaří poměrně dlouho, proto ho do...