Řecký citronový koláč s tymiánem

25.11.2010 21:44

I v zimě si můžeme užít trochu letních vůní (a chutí).

Na těsto:
75 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
125 g změklého másla
2 žloutky

Na náplň:
85 ml medu
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo necelou lžičku sušeného)
500 g ricotty (lze nahradit tvarohem)
1 lžíci hladké mouky
kůru z 1 citrónu
4 vejce
3 lžíce krupicového cukru

Nejprve připravíme těsto. Prosyjeme mouku s cukrem, přidáme máslo a prsty zpracujeme drobenku. Do té zapracujeme žloutky, případně lžíci až dvě vody. Zpracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odpočívat v lednici.
Med zahřejeme s tymiánem a necháme vychladnout, aby se rozvinula vůně koření.
Vejce rozšleháme s cukrem. Ricottu (tvaroh) smícháme s moukou a citronovou kůrou, přidáme vejce a med.
Z těsta vyválíme cca 3-4 milimetry tenkou placku, kterou vyložíme připravenou dortovou formu (23 cm). Nalijeme náplň na na 180 stupňů pečeme, než náplň zpevní (cca 45 minut).