Zelňačka

16.01.2011 12:25

Děkujeme uctivě Avonovi, že mám o tento recept rozšířil sbírku.

1/2 kg kysaného zelí
2 dvouhrsti brambor na kostky
noha až 2 nohy klobásy
1 velká cibule na půlkolečka
3 - 4 stroužky česneku na kostičky
mletá paprika sladká
celý pepř (10 ks), nového koření (5 ks), jalovec (3 ks), bobkový list (3ks), rozmarýn (snítka čerstvá nebo mletá sušená)
sádlo, olivový olej, prostě nějaký tuk, ale jen málo nebo žádný, když máme prorostlejší klobásu
zakysaná smetana

Ve velkém hrnci rozehřejeme tuk, nebo jen na sucho vysmažíme klobásu. Přidáme cibuli a česnek a zesklovatíme.

Přihodíme brambory na kostičky a promícháváme, aby se obalily v tuku.

Ztlumíme sporák a přidáme papriku a mícháme, aby se v tuku nespálila, přidáme i rozmarýn.

Zalijeme vodou, přihodíme zbytek koření a sůl, přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

Nakonec přidáme zelí a vaříme do změknutí.

Podáváme se zakysanou smetanou a pečivem

Zásadní rada na závěr: NIKDY NESMÍ PŘIJÍT PŘED BRAMBORAMA ZELÍ, JINAK UŽ JE NIKDY NEUVŘÍŠ DO MĚKKA A STOLOVNÍCI BUDOU CHROUPAT!!! :-))))