Tartiflete
Dokonalá kombinace několika základních surovin a téměř bezpracná příprava udělají z tohoto jídla francouzských pastevců i vašeho favorita.
6 brambor
150 g slaniny v celku, nakrájené na kousky
1 - 1 a ½ cibule, nakrájené na kolečka
150 g sýru Reblochon*
1 dl bílého vína
* Reblochon je zrající sýr z kravského mléka s pevnou kůrkou. Řádně smrdí, tak se na to připravte. Seženete ho například v Sýrárně na Jiřího z Poděbrad v Praze.
Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 1cm plátky a asi 5 minut předvaříme.
Do zapékací nádoby dáme polovinu brambor, přidáme cibuli a slaninu a zakončíme brambory. Nahoru rozlámeme sýr a zalijeme vínem.
Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Tip: Pokud zvolíte několik menších zapékacích nádob, můžete v nich jídlo rovnou podávat, což je mnohem efektnější.