Spanakopita

07.07.2010 20:30

Toto divné slovo je "řecký masový nákyp" a já rovnou přiznám, že můj recept ten původní lehce šidí.

Potřebujeme:
cca 3/4 kila mletého masa
listový špenát (dá se koupit i mražený a rozhodně doporučuju vyhnout se "protlaku")
listové těsto (správně má být těsto filo, k sehnání v různých řeckých lahůdkách - já to ovšem nikdy nezkoušela)
plátek fety
4 vejce
4 lžíce strouhanky
střední cibuli
česnek (dle chuti)
citronovou šťávu, cca 1-2 lžíce
sezamová semínka
sůl, pepř, olej

V hrnci zesklovatíme polovinu cibule, lehce osmahneme polovinu česneku a osmažíme mleté maso. Následně osolíme, opepříme a přichutíme citronovou šťávou.
V pánvi zesklovatíme zbytek cibule, opět osmahneme zbytek česneku a přidáme vymačkaný špenát (pokud máte čerstvý listový, tak je potřeba ho spařit – v cednku přelít dostatečním množstvím horké vody). Povaříme, osolíme a opepříme.
V misce vidličkou rozšleháme vejce, přidáme strouhanku a rozdrobenou fetu. Vmícháme špenát.
Zapékací formu, formu na dort, pekáč nebo remosku (prostě v čem to chcete péct) vyložíme pečicím papírem. Na dno dáme vyválenou placku z poloviny listového těsta. Zasypeme masem (doporučuji vybrat lžící, ať to zbytečně neplave v tuku a vodě), navrstvíme špenát a přiklopíme plackou z druhé poloviny těsta. Pečeme dokud nezpevní horní vrstva těsta (jinak je v podstatě už všechno tepelně upravené).
V polovině pečení posypeme sezamovými semínky.