Perník

13.10.2010 21:45

Tradiční recept našeho dětství, opět oprášený a úspěšný.

Množství ingrediencí se dá upravit podle velikosti formy nebo plechu. A taky záleží na to, jak velký hrnek máte ;)

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
1 hnek cukru moučka
1/2 hrnku oleje
1/2 prášku do pečiva
1/2 prášku do perníku
1 vejce
2 lžíce kakaa

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme zbytek přísad. Jednoduše to zvládne elektrický mixér, ale v ruce to funguje taky. Získáme tekuté těsto. Nalijeme ho do formy a pečeme asi 30 minut na 180 stupňů.

Délka pečení je orientační!! Záleží na tloušťce těsta a schopnostech vaší trouby. Vyzkoušejte špejlí.

Perník se dá potřít čokoládovou či citronovou polevou, případně rozkrojit a potřít kyselejší marmeládou. Výtečný je ale i jen tak.

Obměnu můžete připravit tak, že do těsta nakrájíte jednu hrušku.