Koláč z křehkého těsta
Vlastně jde hlavně o recept na křehké těsto, protože náplň si můžete přizpůsobit chuti a ledničce.
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukru moučka
1 žloutek
Vystačí na 1 koláčovou formu průměru 23 cm.
Smícháme mouku s cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo a žloutek a prsty zpracujeme drobenku. Postupným mačkáním z ní vytvoříme těsto. Necháme ho půl hodiny odpočinout v lednici.
Těstem vyložíme formu a 20 minut pečeme naslepo - tj. bez náplně, zakryté pečicím papírem, který zatížíme luštěninami (fazole nebo hrách). Prodávají se i "keramické fazole" vhodné k tomuto účelu. Upečené luštěniny nevyhazujte, hodí se na další pečení.
Po pečení naslepo naplníme formu vhodnou náplní a pečeme dalších 20-30 minut, než náplň zpevní.
Návrhy náplně:
- 1 kelímek tučného tvarohu, moučkový cukr (případně sníh z jednoho bílku)
- 1 kelímek husté zakysané smetany, 100 cukru krupice, 30 g mouky, 3 žloutky
Samozřejmě můžete přidat i ovoce dle chuti a sezóny.