Sekaná

31.07.2010 14:02

Tento recept není úplně tradiční, ale radost s ním uděláte i staromilcům.

Přísady na 4 porce:

500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
100 g plátkové slaniny, najemno nakrájené
1 rohlík
1 cibule, najemno nakrájená
mléko
2 větší stroužky česneku, utřené
1,5 lžičky čerstvého tyminánu (nebo 1 sušeného)
1 lžíce majoránky
1,5 lžíce dijonské hořčice

Na potírání:
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce piva
1 lžíce oleje
1 lžička sladké papriky

Slaninu smažíme na mírném plameni (ideální na teflonce - sama pustí tuk, proto není třeba ji podlévat olejem). Přidáme cibuli a smažíme do měkka, ale nikoli do hněda.

Rohlíky nakrájíme na kousky a zalijeme mlékem tak, aby se nasákly.

V míse smícháme maso, vymačkané rohlíky a všechny zbylé ingredience. Zpracujeme do šišky, případně dvou menších. Vložíme do pekáče či zapákací misky a potřeme směsí z uvedených přísad.

Sekanou pečeme odkrytou na 180 stupňů asi 3/4 hodiny. Během pečení můžeme ještě potřít směsí. Ale pozor - když budete potírat často, povrch bude stále mokrý a nevznikne vám kůrka.

Podáváme například s bramborovou kaší nebo chlebem.