Medové sušenky

20.08.2010 09:42

Dopřávejte si cukroví celoročně!

Na těsto:
125 g másla
100 g krupicového cukru
1 žloutek
1 lžička jedlé sody
260 g hladké mouky (+ navíc)
4 lžíce medu

Na náplň:
1 bílek
160 moučkového cukru
20 g másla

Máslo nechte povolit při pokojové teplotě. Umíchejte ho s cukrem a postupně zašlehejte žloutek. Vmíchejte mouku se sodou a med. Množství mouky hodně závisí na konzistenci medu a velikosti lžic, takže kdyžtak přidávejte, dokud nedostanete hladké těsto. Nechte ho asi půl hodiny odpočinout na lednici.

Těsto vyválejte na vyšší placku a vykrajujte z něj tvary dle libosti - v sudých počtech.

Sušenky upeče horkovzdušná trouba na 160 stupňů za 6-8 minut.

Na náplň ušlechejte z bílku sníh a postupně do něj zapracujte cukr. Nakonec přidejte změklé máslo. Náplň můžete po částech ochutit, např. citronovou kůrou, skořicí nebo kakaem. Můžete ji i obarvit potravinářským barvivem (doporučuji tekuté před práškovým).

I pokud se vám sušenky maličko přepečou, do druhého dne změknou, zvlášť v uzavřených nádobách.

Můžete také tvořit jednoduché nelepené sušenky - kuličku těsta na plechu rozmáčkněte vidličkou.