Lívance

16.01.2011 11:49

Zkoušeli jsme více postupů, jak dostat nadýchané lívance, ale po tomhle receptu už hledat nemusíme.

Množství je údajně pro 4-6 osob, ale jsou tak dobré, že je sníme ve dvou a zbyde už jen málo.

175 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžíce krupicového cukru*
špetka mleté vanilky*
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
25 g másla, rozpuštěného
200 ml podmáslí
100 mléka
olej na smažení

* Pokud nemáte vanilku, nahraďte tyto dva kroky vanilkovým cukrem.

Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, sodu a cukr.

Přidejte žloutky, máslo, podmáslí a mléko a prošlehejte.

Z bílků ušlehejte pevný sníh a postupně ho vmíchejte do těsta.

Osmažte z obou stran. Pokud máte lívanečník, vychází do jedna lžíce těsta na jednu placku.

Podávejte s čímkoli dle chuti - javorový sirup, tvaroh s cukrem, kompotované ovoce, šlehačka, marmeláda, osmažené ovoce...