Jablečný koláč se smetanovou čepicí

08.05.2012 16:36

Geniální kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a sladké náplně. Odpovídá formě v průměru 22-24 cm.

Na těsto:
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
125 g másla, pokojové teploty
špetka soli
1 vejce

Na náplň:
3–4 jablka, oloupaná, nakrájená na plátky
15 g másla
1½ lžičky citronové šťávy
65 g třtinového cukru
1–1½ lžičky calvadosu*
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce

moučkový cukr na posypání

* Pokud nemáte calvados, použijte jinou ovocnou kořalku. Mně se osvědčila hruškovice.

Obě mouky vysypte na vál, přidejte kousky másla a špetku soli a mačkejte do hmoty podobné drobence. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a hněťte do hladkého těsta. Udělejte z něj placku, zabalte ji do potravinové fólie a na třicet minut dejte odpočinout do chladničky.

Z těsta rozválejte placku a vyložte jím formu, dělejte i okraje. (Pokud se vám těsto trhá, věřte, že po upečení to nikdo nepozná). Dno propíchejte vidličkou a dvacet minut znovu chlaďte.

Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C a udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou, 50 g cukru a kořalkou do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí a všechno se nespojí v jednolitou hmotu.

Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem (doporučuji použít mašlovačku). Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších 15-20 minut, aby jablka začala karamelizovat.

Smetanu smíchejte s vejcem a 15 g cukru. Jablka přelijte smetanovou směsí a pečte ještě deset minut.

Nechte trochu vychladnout (koláč je výborný ještě vlažný) a před podáváním pocukrujte.