Hovězí burgry

26.11.2011 21:26

Jednoduchá varianta klasických burgrů, vhodná na doma na pánev i na grilování. Různé recepty počítají s různým množstvím masa. Nejčastěji se doporučuje 100-150 gramů syrového masa na jeden plátek, ale dá se dělat i menší ze 75 g (tj. 300 g masa na 4 porce), ale i obří 200 g - tam počítejte s větší obtížností při konzumaci. :)

400 g mletého hovězího masa
1,5 lžíce sójové omáčky
1,5 lžíce worchesteru
sůl, čerstvě mletý pepř

Namleté maso smícháme se všemi ingrediencemi a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

Rozdělíme na 4 díly a vyválíme placičky, které z obou stran osmažíme na pánvi na troše oleje. Aby se maso nesráželo do kuliček, několikrát z obou stran přitlačíme obracečkou. Podle chuti můžeme po posledním obrácení nechat na mase povolit plátek sýra (ideálně chedaru).

Housky rozkrojíme, potřeme omáčkou dle chuti (domácí kečup/passata, dobrá horčice), poklademe zeleninou (nejčastěji cibule, plátky rajčat, zelený salát, plátky nakládané okurka…). Housky můžeme také z vnitřní strany krátce nasucho opéct na pánvi.

Recept na domácí bulky najdete zde.