Gratinovaní šneci

25.12.2010 22:25

Nejedná se o závitky z listového těsta, ale opravdové zahradní šneky. A nebojte se, nechutnají vůbec zle. Je to jen ve vaší hlavě ;)

200 g předvařených šneků (v konzervě či mražené; např. Fruits de France, Makro)
250 ml bílého vína
2 šalotky, najemno nakrájené
3 stroužky česneku, nakrájené
2 rohlíky či housky
2 žloutky
lžička másla
mléko
sůl, pepř
bylinkové máslo
strouhanka

Šneky opláchněte a dejte na půl hodiny vařit spolu s vínem, šalotkou a česnekem. Potom slijte a osolte. Šneky nakrájejte najemno či nasekejte.

Z pečiva vyberte střídku a zalijte mlékem; následně mléko opět vymačkejte.

Žloutky rozmíchejte se změklým kouskem másla.

Šnekovou směs smíchejte s nasáklým pečivem a potom vmíchejte žloutky s máslem. Dosolte a opepřete.

Správně se šneci připravují v ulitách nebo ve šnečím příboru. My jsme použili zapákací misku a místo jednotlivých porcí dlabali z jednoho.

Postup pro plnění tedy je: ulity či misky plníme šnečí směsí. Na ni dáte trochu bylinkového másla a jemně posypete strouhankou. Zapečte je po rozpáleným grilem 5-7 minut; troubu nechejte pootevřenou.