Dýňová polévka

23.07.2011 18:34

Jemná a hustá a zlomí i nepřátele dýně.

půl kila dýně (což je asi půlka dýně, která vám přijde malá, ale ve skutečnosti je z ní dost jídel :)
1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
1 cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, nasekaný
600 ml zeleninového vývaru
200 ml mléka
2 lžíce másla
1 lžička třtinového cukru
1 lžička kari koření
1 sušená chilli paprička
sůl, pepř
olej na zakapání*

Dýni rozpulte, vydlabejte dužinu a semínka a oloupejte slupku. Nakrájejte na kousky velikosti sousta.

Na másle osmažte cibuli a česnek. Přidejte dýně a smažte pár minut.

Přidejte mrkev, kari koření a cukr, promíchejte a zalijte vývarem. Nechte asi 20 minut vařit, než dýně změkne.

Přilijte mléko, prohřejte a celou polévku rozmixujte.

Dochuťte solí, pepřem a chilli papričkou.

* Podávejte zakápnuté olejem – ideálně dýňovým, může být i ořechový nebo sezamový, v nejhorším i kvalitní extra virgin olivový.