Crème brûlée

25.12.2010 22:58

Francouzský pečený krém, návykový.

250 ml smetany
3 žloutky
1 vanilkový lusk
50 g cukru moučka
třtinový cukr na dokončení

Lusk podélně nařízneme, vydlabeme náplň a tu přidáme do smetany. Nakonec přidáme i samotný lusk.

Smetanu začneme pomalu zahřívat.

Žloutky umícháme s moučkovým cukrem.

Uvaříme si asi 1-2 litry vody a troubu předehřejeme na 165 stupňů.

Horkou smetanu (ještě před bodem varu) přes sítko pomalu, za stálého míchání, přiléváme do žloutků. Touto směsí plníme zapékací misky.

Misky naskládáme na plech či do pekáče a opatrně kolem nalijeme horkou vodu. Dáme do trouby na 30-35 minut. Krém by měl být ztuhlý, trochu se klepající.

Necháme vychladnout. Takto předpřipravený vydrží v chladu i tři dny - když vydržíte vy :)

Před podáváním posypeme třtinovým cukrem, kterým rozpálíme na karamel. Nejlépe se to dělá s flambovací pistolí. Dá se také zapéct na několik minut pod rozpáleným grilem v troubě, při tom se ale většinou ohřeje i samotný krém.

Finální fáze přípravy: