Zasněžená jablka

24.03.2013 19:02

Horká jablka schovaná pod sněhem plným křupavého cukru. Ňam!

3 střední jablka
40 g másla
100 g třtinového cukru
2 velce
1 lžička vanilkové esence *
1/2 lžičky vanilkového cukru
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého kardamomu

* Prodává například Marks & Spencer.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky.

V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme jablka a 35 g cukru. Na mírném ohni vaříme, než jablka začnou měknout (cca 10-15 minut). Necháme trochu vychladnout.

Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Opatrně do něj vmícháme vanilkovou esenci a zbytek cukru.

Do jablek vmícháme koření a žloutky.
Jablka dáme do zapékací nádoby (ideálně do několika menších, ve kterých se budou rovnou podávat).

Nahoru rozetřeme sníh (počítejte s tím, že se zvedne - je proto lepší použít hlubší nádoby).

Zapečeme v troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Podáváme teplé.