Steaky s houbovým přelivem

28.09.2010 22:57

Už se přípravy stejků nebojím (že je zkazím), takže s chutí do nich :)

2 plátky lepšího hovězího masa (roštěná, svíčková)
sůl, čerstvě mletý pepř
na omáčku:
dvě hrsti hub
máslo
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
bylinky dle chuti (např. tymián)
smetana (30%, nebo zakysaná)
1 žloutek

Houby nakrájíme na menší kousky a rozpuštěném másle je krátce (4 minuty) osmahneme. Přidáme česnek a necháme rozvonět. Přidáme bylinky. Zalijeme smetanou, přidáme žloutek a necháme spojit. Pokud je směs moc řídká, necháme chvíli vyvařit.

Maso lehce naklepeme a po stranách nakrojíme. Osolíme a opepříme. Olej v silnostěnné (grilovací či litinové) pánvi řádně rozpálíme a zprudka osmažíme maso. Pro růžové stačí 3-4 minuty z každé strany (podle tloušťky a kvality masa).

Podáváme s houbovým přelivem.

Jako přílohu jsme podávali pečené batáty*, ale jistě se osvědčí taky šťouchané brambory** nebo čerstvá bageta.

* Batáty omyjeme a rozkrojíme. Položíme na plech a v horkovzdušné troubě je na 180 stupňů pečeme 20-30 minut podle velikosti (zjistíme píchnutím vidličkou).

** Oloupané s nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Hotové brambory slijeme a do hrnce přidáme máslo a najemno nakrájenou cibuli. Pod pokličkou necháme asi 10 odstát. Nakonec brambory vařečkou rozšťoucháme.