Špaldoto s červenou řepou

09.01.2013 22:01

Jednoduché jídlo ze čtyř ingrediencí, skoro bezpracné.

250 g špaldy*
1 červená řepa
200 g sýru feta, nadrobený nebo na hrubo nastrouhaný
3 lžíce karamelizované červené cibule**

* Pšenici špaldu nabízí například drogerie dm.

** Můžete použít například hotové chutney od Marks & Spencer. Nebo si připravit vlastní: 2 červené cibule pokrájejte na kolečka a velmi pomalu smažte na troše oleje do měkka. Po cca 30 minutách přidejte 2 lžíce třtinového cukru a nechte zkaramelizovat. Přidejte 1 lžíci balsamikového octa a nechte chvíli vyvařit.

Špaldu připravte podle návodu na obalu (což by mělo být 1:2 s vodou, vařit 20-25 minut). Dejte do větší misky.

Řepu omyjte a v celku uvařte. Podle velikosti to trvá 20-30 minut. Oloupejte a nakrájejte na kolečka. Řepa hodně barví. Pro práci s ní se doporučují gumové rukavice. Mně se osvědčila práce na plastovém prkýnku (jde umýt lépe než dřevěné), do řepy zapíchnout vidličku a tím si ji přidržovat. Když na ni párkrát sáhnete, ruce snadno umyjete. Jde o to, abyste ji celou přípravu nedrželi v dlani.

Nakrájenou řepu přidejte do misky ke špaldě.

Přidejte cibulku a sýr. Promíchejte a podávejte teplé.