Slávky na víně

15.08.2012 22:29

Až na to čištění je to rychlý recept, chuťově výrazný a dobrý start pro ty, kdo chtějí poznávat mořskou havěť.

1 kilo slávek
200 ml bílého vína
2 šalotky, nakrájené najemno
3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
2 řapíky celeru, nakrájené najemno
1/2 pórku, nakrájeného na kolečka
lžíce másla

Proberte mušle, vyřaďte ty nakřápnuté, rozbité a úplně otevřené. Pootveřené mušle, které se na poklep začnou zavírat, můžete použít. Vyřaďte i mušle, které ve vodě plavou. Mušle propláchněte v proudu vody a kartáčkem nebo nožíkem odstraňte všechny řasy, malé lasturky a písek.

V hrnci nebo větší pánvi rozpusťte máslo a pomalu smažte zeleninu, až bude měkká.

Přisypte očišťené mušle a důkladně promíchejte. Zalijte vínem, přiveďte k varu a po pokličkou 5 minut duste. Nesolit! Mušle do vývaru samy pustí dost soli.

Podávejte s bagetou nebo jiným dobrým pečivem, které si budete namáčet ve vývaru. Neotevřené mušle nejíst!

Info o čištění mušlí a základ receptu převzaty od cuketka.cz.