Škvarkové placky

01.09.2013 10:36

Klasické placky.

500 g hladké mouky
250 g škvarků, mletých
1,5 lžičky soli
20 g čerstvého droždí
1 vejce
asi 250 ml mléka (+ na potírání)
půl lžičky cukru krupice
1 lžíce hrubé mouky

Do několika lžic teplého mléka dáme na špičku nože cukr, lžičku hrubé mouky a droždí. Promícháme a necháme v teple asi 20 minut vzejít kvásek.

Do mísy dáme hladkou mouku, mleté škvarky, vejce, sůl a kvásek. Postupně přidáváme mléko a vytvoříme tužší těsto. Opět přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout asi 1 a půl až 2 hodiny.

Po vykynutí tvoříme placky velké asi jako lívanec, spíš vyšší. Dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na placky uděláme nožem mřížky (čímž se trochu zplácnou, proto jsme je dělali vyšší), potřeme mlékem a necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout. Pokud chcete, můžete placky posypat mákem.

Pečeme na 180 stupnů 20-25 minut do růžova.