Ricottové nočky s rajčatovou omáčkou

06.08.2010 16:49

Dalo by se i říct, že se jedná o italskou obdobu knedlíků s rajskou omáčkou, ale nechci to jídlo nijak shazovat :-DDD

Na nočky:
1 kelímek ricotty
50 g parmazánu
1 vejce
1 žloutek
hrubá mouka dle potřeby
dvě až tři hrsti čerstvé rukoly

Na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibulka nebo šalotka, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, nakrájené
1 konzerva sekaných loupaných rajčat
2 sušené chilli papričky (můžete vynechat, pokud nechcete ostré jídlo; nebo naopak přidat ;)
bazalka

Rukolu omyjte a najemno pokrájejte. V misce smíchejte všechny ingredience a přidávejte mouku, dokud nedostanete soudržné, ale ne tuhé těsto (trochu podobné jako když děláte tvarohové těsto na ovocné knedlíky). Z těsta tvarujte nočky, můžete je ještě obalovat v mouce, aby se tolik nelepily. Nočky nechte asi půl hodiny odpočinout v lednici. Z uvedeného množství ingradiencí uděláte asi 30-35 nočků, podle velikosti.

S tvarem si hlavu nelamte. Nočky v tomhle receptu se jmenují malfatti, což údajně znamená něco jako "špatně udělaný". Italsky neumím, ale francouzky je "mal" špatný a "fait" udělaný, takže to asi bude pravda :))) Takže se spíš snažte, aby byly podobně velké, protože se vaří spolu.

Mezitím si začneme dělat omáčku. Na oleji zlehka osmažíme cibuli a česnek. Přidáme rajčata a vaříme cca 20 minut, aby se odpařila zbytečná voda a dostali jsme hustou omáčku. Na závěr přidáme chilli a nasekanou bazalku.

Před dovařením omáčky dokončíme nočky. Vložíme je do vařicí osolené vody a promícháme, aby se odlepily ode dna. Až vyplavou, vaříme ještě asi dvě minuty.

Nočky podáváme na rajčatové omáčce a posypané nasekanou bazalkou a nastrouhaným parmazánem.

Obměna receptu:

Místo rukoly můžete použít špenát. Před přidáním do směsi na těsto ho krátce poduste na cibulce a přidejte ho s vydušenou šťávou.