Ravioli se špenátovo-ricottovou náplní

30.11.2010 17:26

Trochu pracnější recept, ale to úsilí za to stojí. Zvlášť když se časem zlepšíte a bude to i vypadat, ne jako ty moje mrzáčci ;)

Na čtyři porce:

čerstvé domácí těstoviny z 200 g mouky

1 kelímek ricotty (250 g)
150 g čerstvého špenátu
1 vajíčko
sůl, pepř
30 g parmazánu

Na omáčku:

250 ml smetany

 

Špenát špařte horkou vodou a VELMI důkladně vymačkejte. Natrhejte na menší kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi.

Z těsta vyválejte dlouhé tenké pláty (cca metr x 10 cm). Na jednu stranu klaďte lžičkou kuličky špenátové směsi.

Okolí každé kuličky potřete vodou. Plát těsta po delší straně přehněte a zakryjte kuličky. Postupně okolí každé z nich stlačte prsty, od skladu ven (aby se dostal ven vzduch).

Mírně poprašte moukou. Nejlépe krájecím kolečkem rozdělte jednotlivé kousky.

Vařte v dostatečném množství osolené vody. Nezapomeňte, že čerstvé těstoviny se vaří rychleji než suše, stačit bude 3-5 minut.

Ravioli podávejte s omáčkou.

Nejzákladnější je smetanová: Rozpušťte 50 g másla, zalijte 250 ml smetany, 50 g parmazánu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Lehčí variantou je šalvějové máslo: rozpusťte 50 g másla a na něj osmažte hrst čerstvých lístků šalvěje, až šalvěj pění.

Já jsem dělala ještě jinou omáčku (jak je evidentní, zbytkovou): rozpusťte 30 g másla, přilijte 200 ml smetany a přidejte zbytek náplně. Osolte, opepřete.