Polévka z medvědího česneku
Svěží zelená vzpruha, první posel jara, trumfne okoukanou špenátovku ;)
2 brambory, nakrájené na malé kousky
svazek medvědího česneku*
1 litr zeleninového vývaru
100 ml smetany
muškátový oříšek
sůl, bílý mletý pepř
*Medvědí česnek roste volně v lesích, používá se jeho nať jako bylinka - např. do pomazánek místo pažitky. Na jaře je k dostání na farmářských trzích.
Brambory dejte vařit do vývaru.
Listy česneku důkladně omyjte, okrájejte stonky a nakrájejte na kousky.
Když jsou brambory skoro měkké, přidejte česnek a krátce povařte.
Rozmixujte na hladký krém, přidejte smetanu a krátce prohřejte.
Dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.
Podávejte s pečivem.