Pečená kachna s kaštany

08.11.2010 20:21

Jedno z mála jídel, kterým věnujeme čas. A vyplatí se to :-P

1 kachna
2 jablka
500 g jedlých kaštanů
tymián
sůl

Kachnu řádně omyjeme, osolíme, uložíme do pekáče a posypeme tymiánem. Pekáč přiklopíme (v nouzi přikryjeme alobalem) a pečeme hodinu na 200 stupňů.

Odklopíme, zmírníme teplotu na 160 stupňů a pečeme další hodinu. Pravidelně poléváme vypečenou šťávou.

Mezitím si připravíme kaštany - nařízneme každý po celé délce a dáme je asi na 20 minut péct. Ještě horké kaštany vyloupeme.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky.

Na třetí hodinu, stále při 160 stupních, přidáme kaštany a jablka.

Podáváme například se zelím* a knedlíkem, nebo se šťouchanými brambory.

* Zelí připravíme následovně:

Na troše oleje osmažíme cibulku. Přidáme sklenici zelí včetně nálevu (sladkokyselé) a vaříme, dokus zelí nezměkne. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody. Dochutíme kmínem a cukrem.