Panenka s olivami v krustě
Nejlepší část prasátka si vychutnejte s malými perlami Středomoří.
vepřová panenka
dijonská horčice
hrst strouhanky (nejlépe z toustového chleba)
20 g másla
konzerva zelených oliv, nakrájených
brambory
1 cibule, najemno nakrájená
100 g balkánského sýra, nakrájeného na malé kostičky
3 lžíce mléka či smetany
sůl, pepř
Brambory oloupejte, nakrájejte na střední kousky a uvařte v osolené vodě.
Smíchejte změklé máslo, strouhanku, polovinu oliv (velmi najemno nakrájených), sůl a pepř, případně bylinky dle chuti a sezóny.
Panenku nakrájejte na 2-3 cm široké plátky a maso důkladně promačkejte (je velmi křehké, naklepávání ho zabije!). Rozložte ho na plech či do zapékací nádoby a potřete hořčicí.
Na každý plátek masa navršte a umačkejte odpovídající část ochucené strouhanky.
Zapečte maso na 15 minut na 200 stupňů. Posledních pět minut přesuňte nahoru a vytvořte krustičku.
Brambory promačkejte s mlékem/smetanou, cibuli, sýrem a zbytkem oliv, osolte a opepřete.