Pan bagnat
Francouzský recept na "vykoupaný chleba", neboli nasáklou bagetu. Výborný lehký oběd pro horké dny.
2 grilované papriky, ideálně 1 červená a 1 žlutá
1 malá cuketa, nakrájená na tenká kolečka
4 vajíčka, uvařená natvrdo
sklenička nakládaných artyčoků*
1 lžíce kaparů, nasekaných najemno
2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané najemno
50 ml olivového oleje
1 lžička balzamikového octa
10 listů bazalky
sůl, pepř
2 bagety
* Nakládané artyčoky běžně seženete v supermarketech v koutku s mezinárodními surovinami.
V misce smíchejte olej, ocet, kapary a petrželku. Přidejte cukety.
Grilované papriky připravte podle návodu. Nakrájejte na proužky a přidejte do misky.
Nechte cca půl hodiny marinovat.
Bagety rozpulte. Na spodní díl dejte vajíčka, artyčoky a zeleninu z marinády. Poklaďte lístky bazalky. Přiklopte vrchním dílem bagety.
Bagety dejte do igelitového pytlíku nebo potravinové fólie. Dejte na linku nebo na plech a položte na ně plech. Ten zatižte například litinovým hrncem nebo něčím podobně těžkým. Nechte zatížené alespoň hodinu, raději dvě.
Dejte přes noc do lednice. Cílem je, aby bageta nasákla a všechno se rozleželo.
(Ideální postup je, že to zatížíte a dáte přes noc zatížené do lednice. Ale kdo z vás takovou objemnou lednici má? Já to jednou dělala i s jen hodinovým odležením a bez noci v ledničce. Taky to bylo dobré.)
Fotku výjimečně nepřikládám, jídlo prostě vypadá jako obložená bageta. Ale ta kombinace chutí je geniální.