Kynuté šneky - s pudinkem nebo se skořicí

08.02.2015 13:45

Základem je kynuté těsto, používám stejné i na klasické buchty.

na těsto:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí
250 ml mléka
75 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
1 žloutek
3 lžíce slunečnicového oleje
1,5 lžíce rozpuštěného másla
kůra z půlky citronu
špetka soli
Z uvedeného množství jsem udělala cca 30 malých šneků ze tří rolek.

na skořicovou náplň (1 rolka):
1 jablko nebo hruška
skořice
rozinky (můžete použít i předem naložené v rumu)

na vanilkovou náplň (1 rolka):
vanilkový pudink - 1 porce
můžete přidat i rozinky

V míse smíchejte obě mouky. Přidejte máslo, oba cukry a olej. Ve většině mléka rozmíchejte žloutek, ve zbytku rozpusťte droždí. Přidejte ještě olej a kůru a vypracujte vláčné těsto. Nechte v míse zakryté utěrkou kynout asi dvě hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.
Těsto rozdělte na třetiny. Tu část, se kterou ještě nepracujete, zakryjte čistou utěrkou, aby neoschla.

Těsto rozválejte na co nejvíce pravidelný obdélník. Jeho šířka určí, jak velké budete mít šneky. Na dvě třetiny rozetřete náplň. Pro ilustraci jsem si s dovoelním vypůjčila slovenskou vlajku - náplň patří na červenou a modrou část. Nezapomeňte, že nejde o štrůdl, takže náplň dejte opravdu až ke krajům.

Po širší straně srolujte a poté ostrým nožem nakrájejte na kousky cca 1-1,5 centrimetru šikoré. Ty dejte na plech vyložený pečičím papírem.

Pečte na horkovzduch 160 stupňů 12-15 minut, podle velikosti šneků.