Kořeněná čočka s tahini jogurtem

20.10.2013 11:29

Pikantní čočkový salát s výrazným orientálním kořením.

150 g zelené čočky (má Country Life) nebo černé čočky Beluga (má drogerie dm)
1 větší cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nakrájené najemno
1 lžička římského kmínu
1 lžička mleté skořice
1 lžička sladké papriky
1/4 lžička kajenského pepře (nebo 1 sušená chilli paprička)
100 g fety
50 g slunečnicových semínek
1 lžíce máty, nasekané
1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
šťáva z 1/2 citrónu
rostlinný olej

na jogurtovou zálivku

150 g hustého bílého jogurtu (1 malý kelímek)
1 stroužek česneku, utřený
2 lžičky pasty tahini
1/2 lžičky římského kmínu
šťáva z 1/2 citrónu
sůl

Na jogurtovou zálivku smíchejte všechny ingredience.

Čočku uvařte do měkka podle návodu (trvá to cca 30 minut).

V hlubší pánvi osmažte cibuli a česnek. Přidejte koření a asi minutu smažte.

Přidejte čočku a dobře promíchejte.

Na jiné pánvi si nasucho opražte semínka. Vmíchejte je do čočku.

Přidejte bylinky a už mimo oheň rozdrobte do čočky sýr. Podávejte s jogurtovou zálivkou.