Bylinková koprovka

31.07.2010 14:17

U téhle koprovky si troufám tvrdit, že bude chutnat i jejím odmítačům. Tajemství je v ingrediencích.

Můj recept na koprovku totiž tradiční chuť pouze naznačuje. Důvody jsou dva:

1) Používám sušený kopr. Ten je mnohem méně aromatický než čerstvý.

2) Do omáčky dávám bylinkový bujon, který přinese další chutě.

Tímto kopr není potlačený, ale není tak výrazně dominantní. Tedy ano, je to ošizená koprovka ;)

máslo
2 lžíce hladké mouky
1 kostka bujonu (např. Knorr bylinkový s olivovým olejem)
sušený kopr
1 kelímek 30% smetany
1 kelímek zakysané smetany
1 žloutek

Rozpuštěné máslo zasypeme moukou a chvíli mícháme jíšku. Zalijeme horkou vodou (cca 300 ml) a přidáme bujon. Zalijeme smetanou a chvíli povaříme.

V zakysané smetane rozmícháme žloutek. Přidáme do hrnce a krátce povaříme.

Já preferuji podávání s vajíčkem a bramborem, ale je možný ještě další, plátek hovězího masa a knedlík.