Karí s chřestem
Svěží a lehká kombinace, ve které si užijete bílý chřest.
2 balíček uzeného tofu, nakrájeného na kostičky
6 pazochů bílého chřestu*
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce zelené kari pasty
200 ml kokosového mléka (malá plechovka)
2 lžičky zeleného pepře (může být nakládaný)
2 listy kaffirové limety**
2 plátky limetky
1 lžíce rybí omáčky
olivový olej
+ limetka a jasmínová nebo basmati rýže k podávání
* Bílý chřest se připravuje trochu jinak než zelený – ulomíte mu spodní tvrdou část (tlakem povolí právě v místě, kde už není dobrý) a celý ho oloupejte škrabkou. Nakrájejte na cca 1,5cm dlouhé kousky.
** Pod názvem Kaffir lime leaves koupíte v Mark & Spencers.
Na teflonové pánvi rozehřejte olej a pomalu opékejte tofu.
Ve woku taky rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Později přidejte česnek a kari pastu.
Po minutě zalijte kokosovým mlékem, přidejte zelený pepř, plátky limetky a limetové listy a přiveďte k varu.
Přidejte tofu a chřest a vařte doměkka, cca 8 minut. Můžete ještě přidat vodu, abyste měli víc omáčky.
Dochuťte rybí omáčkou a podávejte s rýží a limetou (případně přidejte pár plátků limety rovnou k rýži, když ji vaříte).
Pokud chcete, můžete tofu nahradit kuřecím masem.