Játrová paštika
Je to tak jednoduché, že nechápu, že to nedělají všichni.
200 g kuřecích nebo kachních jater (nebo kombinace)
75 g + 25 g másla
1 šalotka, najemno nakrájená
1 menší stroužek česneku, utřený
1 lžíce smetany ke šlehání
koření dle chuti*
sůl, pepř
* Úspěšně jsme vyzkoušeli: provensálské koření; ras-el-hanout ; čínská směs pěti vůní (k sehnání v Mark & Spencers); šalvěj; římský kmín.
Játra očistěte, odstraňte blány a vazivo. Nakrájejte na kousky.
V pánvi rozehřejte kousek másla a pomalu na něm osmažte šalotku a česnek. Přidejte vybrané koření a asi minutu smažte. Přidejte játra a krátce osmažte – tedy tak, aby nebyla syrová, ale ani do mrtva vysušená.
Směs přesuňte do robotu a rozmixujte (nebo vyšší nádoby a použijte tyčák). Přidejte zbytek z té větší hromádky másla, smetanu, sůl a pepř a znovu rozmixujte.
Směs dejte do nějaké tlustostěnné misky nebo nádoby.
Zbytek másla rozpusťte, nechte trochu zchladnout a zalijte jím paštiku.
Nechte vychladnout a potom skladujte v chladu.