Houbovka s dýní

13.01.2013 12:15

Jemná krémovitá konzistence dýně s výraznou chutí hub. Geniální kombinace.

200-300 g dýně hokkaido, nakrájené na kostky
200 g brambor, nakrájené na kostky
2 mrkve, nakrájené na kolečka
1 petržel, nakrájená na kolečka
kus celeru, nakrájený na kostky
2 malé cibule, nakrájené najemno
hrst sušených lesních hub*
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

* V sezóně samozřejmě můžete použít čerstvé houby.

Sušené houby necháme cca 15 minut namočit ve studené vodě.

Na oleji osmažíme cibuli, poté přidáme kořenovou zeleninu.

Zalijeme cca 1 litrem horké vody a přidáme houby i s vodou z namáčení (pokud jsme použili čerstvé houby, tak zvýšíme množství horké vody). Přidáme dýni i brambory a důkladně osolíme. Vaříme do měkka.

Třetinu zeleniny odebereme z hrnce a zbývající obsah rozmixujeme tyčovým mixérem na hustý krém. Vrátíme do hrnce zeleninu v celku.

Podle chuti osolíme a opepříme.