Houbovka s dýní
Jemná krémovitá konzistence dýně s výraznou chutí hub. Geniální kombinace.
200-300 g dýně hokkaido, nakrájené na kostky
200 g brambor, nakrájené na kostky
2 mrkve, nakrájené na kolečka
1 petržel, nakrájená na kolečka
kus celeru, nakrájený na kostky
2 malé cibule, nakrájené najemno
hrst sušených lesních hub*
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
* V sezóně samozřejmě můžete použít čerstvé houby.
Sušené houby necháme cca 15 minut namočit ve studené vodě.
Na oleji osmažíme cibuli, poté přidáme kořenovou zeleninu.
Zalijeme cca 1 litrem horké vody a přidáme houby i s vodou z namáčení (pokud jsme použili čerstvé houby, tak zvýšíme množství horké vody). Přidáme dýni i brambory a důkladně osolíme. Vaříme do měkka.
Třetinu zeleniny odebereme z hrnce a zbývající obsah rozmixujeme tyčovým mixérem na hustý krém. Vrátíme do hrnce zeleninu v celku.
Podle chuti osolíme a opepříme.