Houbové rizoto

19.03.2011 18:38

Naprostá klasika, kterou kromě houbových odpůrců dostanete každého a budete za hvězdu.

 

50 g sušených*, nebo 400 g čerstvých hub (doporučuji nesahat po obyčejných žampionech, ale rozmazlit se hříbky, případně hlívou, liškami, klouzky...)
300 g rýže na rizoto (u nás k dostání arborio nebo carnaroli)
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
100 g parmazánu
100 ml bílého vína
máslo
sůl, pepř

* Sušené houby předem namočte, aspoň 15 minut.

Houby nakrájejte a na másle osmažte a duste, až změknou.

Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek (vcelku!). Přidejte rýži a promíchejte s tukem. Přilijte víno a potom nechte odpařit.

Vyndejte česnek.

Rýži zalijte jednou naběračkou vývaru a počkejte, až se vsákne. Takhle postupně přilívejte, dokud nebude rýže měkká, ale ne rozvařená (cca 15-20 minut).

Přidejte houby, lžíci másla a parmazán. Promíchejte.

Podávejte posypané parmazánem.