Holandská omáčka

25.05.2011 21:38

Teplá žloutková omáčka, která se nejčastěji podává s chřestem nebo krevetami (nebo obojím :)

5 žloutků
6 lžic mléka nebo smetany
1 lžíce másla, rozpuštěná
1 lžička bílého vinného octa
sůl, pepř*

* Může být bílý, ale není to povinné :)

Všude píšou, že příprava je složitá. Mně se ale omáčka zatím pokaždé povedla, takže vám se povede taky. Neztrácejte nervy.

Ve vodní lázni (která by se neměla vařit) šleháme (já používám metličku) žloutky, sůl, pepř a smetanu/mléko, než směs začne houstnout. Může to trvat pár minut, vytrvejte!
Postupně přidáváme rozpuštěné máslo a přitom stále šleháme!
Už mimo vodní lázeň dochutíme octem – omáčka by měla být navinulá, nikoli ale primárně kyselá.
Podáváme ještě teplé.

My jsme si k podávání vybrali chřest i krevety.

Příprava chřestu:
Chřest důkladně umyjte (především v hlavičkách se schovává křupavý písek).
Ze stonků odstraňte výčnělky.
Zlomte dřevnaté spodky stonků (chřest praskne v tom správném místě) a vyhoďte je (nebo schovejte na vývar).
Vsypte do vroucí osolené vody a vařte 1,5 minuty.
Ochlaďte ledovou vodou.

Příprava krevet:
Na olivovém oleji krátce osmažte stroužek česneku nakrájený na plátky. Přidejte krevety a z obou stran krátce opečte (cca 3 minuty z každé).

Podávejte s pečivem.