Zeleninové lasagne s bešamelem
Bezmasá varianta boloňských lasagní. Uvedené množství vyjde na 6 porcí.
lasagne ze 200 g mouky*
100 g mozzarelly, nakrájené na plátky
50 g parmazánu, nastrouhaného
* nebo asi 12 plátků kupovaných; sušené doporučuji trochu předvařit
na zeleninovou směs:
2 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
1 menší cuketa, nakrájená na tenká kolečka
1 konzerva krájených rajčat
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nasekané
1 dl bílého vína
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce strouhaného parmazánu
olivový olej
sůl, pepř
na bešamelovou omáčku:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
muškátový oříšek, sůl, pepř
Na oleji osmažíme do měkka cibuli a česnek. Přidáme mrkev, celer a cuketu a necháme trochu změknout. Přidáme víno, rajčata i s nálevem, parmazán a tymián a vaříme, až omáčka zhoustne. Osolíme a opepříme.
Vedle si připravíme bešamel – rozpustíme máslo, přidáme mouky a krátce osmahneme. Za stálého míchání postupně přidáváme mléko. Přidáme koření a pár minut povaříme, než omáčka začne houstnout.
Dno zapékací nádoby vytřeme trochou omáčky, poklademe těstovinami a rozetřeme zeleninu. Takto střídáme vrstvy, až zakončíme těstovinami.
Poklademe plátky mozzarelly a posypeme strouhaným parmazánem. Posypeme lístky másla.
Zakryté pečeme na 200 stupňů 30 minut. Poté odkryjeme a dopékáme dalších 10 minut.