Zapečený celer

25.11.2010 22:01

Nový favorit našich zapékacích večerů, připravený dvakrát v jednom týdnu.

menší celer
brambory
100 g slaniny (může být vcelku i plátková)
300 ml smetany
300 ml mléka
2 lžíce dijonské hořčice
rozmarýn
sůl

Celer i brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Slaninu nakrájíme na kostičky.

Mléko, smetanu, hořčici a rozmarýn smícháme a přivedeme skoro k varu.

Do zapékací nádoby nalijeme trochu mléčné směsi, dáme vrstvu brambor, osolíme, posypeme slaninou a opět polijeme. V další vrstvě vyměníme brambory za celer a takhle střídáme vrstvy, dokud máme ingredience.

Přiklopené dáme péct na 170 stupňů asi 45 minut (ke konci zkoušíme; každá trouba peče rychleji a taky záleží na tloušťce plátků; počítejte 35 minut až hodina).