Tuřínová polévka
Sytá polévka ze zapomenuté kořenové zeleniny.
Na 4 porce si připravte:
350g tuřín*
250 g brambor
1/2 kelímku zakysané smetany
600 ml zeleninového vývaru
muškátový oříšek
sůl, bílý pepř
+ k podávání:
12 hlaviček růžičkové kapusty
máslo
sůl
*Tuřín je kořenová zelenina podobné vzhledem i vůní kedlubně. Prodává se na farmářských trzích.
Tuřín i brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte do vývaru, přiveďte k varu a vařte, dokud není zeleniny měkká (cca půl hodiny, podle toho, jak velké kostky jste nakrájeli).
Polévku rozmixujte do hladka, vmíchejte zakysanou smetanu a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Podávejte s kapustičkami, které připravíte takto:
Kapustičky důkladně omyjte, rozkrojte napůl a vyřízněte košťály. Osolte.
V tlustostěnné pánvi rozpusťte máslo a kapustičky vložte řezem dolů. Smažte cca 3-5 minut, než budou zlaté. Sundejte ze sporáku.
Obraťte je řezem nahoru a pánev přiklopte pokličkou. Nechte 5-7 minut změknout (podle velikosti).
Recept na kapustičky je převzatý od pana Cuketky.