Tuřínová polévka

23.12.2013 14:59

Sytá polévka ze zapomenuté kořenové zeleniny.

Na 4 porce si připravte:

350g tuřín*
250 g brambor
1/2 kelímku zakysané smetany
600 ml zeleninového vývaru
muškátový oříšek
sůl, bílý pepř

+ k podávání:
12 hlaviček růžičkové kapusty
máslo
sůl

*Tuřín je kořenová zelenina podobné vzhledem i vůní kedlubně. Prodává se na farmářských trzích.

Tuřín i brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte do vývaru, přiveďte k varu a vařte, dokud není zeleniny měkká (cca půl hodiny, podle toho, jak velké kostky jste nakrájeli).

Polévku rozmixujte do hladka, vmíchejte zakysanou smetanu a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Podávejte s kapustičkami, které připravíte takto:

Kapustičky důkladně omyjte, rozkrojte napůl a vyřízněte košťály. Osolte.

V tlustostěnné pánvi rozpusťte máslo a kapustičky vložte řezem dolů. Smažte cca 3-5 minut, než budou zlaté. Sundejte ze sporáku.

Obraťte je řezem nahoru a pánev přiklopte pokličkou. Nechte 5-7 minut změknout (podle velikosti).

Recept na kapustičky je převzatý od pana Cuketky.