Třísýrová omáčka s ořechy

07.07.2010 09:10

Rychlá a jednoduchá omáčka k těstovinám, která rozhodně zasytí a neurazí ani rozmlsané jazyky.

Na její přípravu potřebuje:

cca lžíci másla
lžičku tymiánu
mascarpone (doporučuji nepodvádět a dát marcarpone)
gorzonzola (doporučuji podvádět a nahradit nivou :)
parmezán
nahrubo nasekané vlašské ořechy
trochu mléka
čerstvě mletý pepř (já dávám do všech omáček pepř čtyř barev a nemůžu se ho nabažit)
libovolné těstoviny, doporučují se dlouhé

Na tlustostěnné pánvi nebo v hrnci rozehřejeme máslo a krátce na něm osmažíme tymián. Přidáme marcarpone a nivu a postupně rozpouštíme. Když se sýry spojí, přidáme trochu mléka a prohřejeme. Na závěr přimícháme ořechy a parmezán a dochutíme pepřem. Podáváme s jakýmikoli těstovinami, v původním receptu byly široký nudle, my dáváme špagety – na ty delší těstoviny se omáčka dobře nalepí.

Na našem ilustračním obrázku jsme právě zkoušeli špagety obarvené sépiovým inkoustem. Většinou jsme se dozvěděli, že to vypadá jako červi ;) Při vaření to smrdí jako když vaříte ryby, ale chuťově jsou nakonec stejné jako obyčejné žlutobílé těstoviny. Ovšem cenově je to trochu jinde, cca 100 Kč za balíček špaget, takže když už, doporučuji nechat pro nějakou zvláštní příležitost (děsení návštěv omáčkou s červy ;)