Tian aux courgettes – Zapékané cukety

01.09.2012 16:09

Tian“ je provensálská zapékací nádoba a používá se především na zeleninu.

4 střední cukety (já použila dvě zelené a dvě žluté)
4 lžíce olivového oleje
100 ml smetany
100 g sýra gruyére, nastrouhaného*
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička sušené šalvěje
sůl, pepř

* Seženete v sýrových obchodech typu Cheesy.

Cukety nakrájejte na kolečka tlustá asi 1 centimetr a následně rozkrojte na čtvrtky.

Ve větší pánvi rozehřejte olej a cukety na něm pomalu opékejte do měkka (asi 15-20 minut).

V zapékací nádobě (nebo míse) smíchejte všechny ingredience kromě poloviny sýra, kterým na závěr směs posypte

Zapékejte v troubě na 200 stupňů 15-20 minut. Podávejte horké.

(Z kuchařky Provence - Škola provensálské kuchyně.)