Test kuchařky – Provence

02.09.2012 16:10

Provence – Škola provensálského vaření
Autoři: Gui Gedda, Marie-Pierre Moineová
Originální název: Provence Cookery School
Vydáno: 2009, nakladatelství Slovart
Cena: 499 Kč, stále v prodeji

Kuchařka je rozdělená na sedm kapitol rozdělených podle témat nákupů (např. zelenina, vejce, maso) a na konci každé je „večeře“, tedy jedno menu. Řazení mi ale nepřijde úplně přehledné a lepší je používat rejstřík. 

Práce s recepty je moc příjemná. Seznam ingrediencí je vypsaný ve sloupci, postup je detailní a přesný, recepty uvádí také dobu přípravy a dobu vaření/pečení. Při dodržení postupu dostanete dobrý výsledek i jako nezkušení kuchaři.

Plusy:
- Každá kapitola je otevřena povídáním o kultuře, specialitách, zvyklostech, přibližuje nám Provence.
- Mnoho postupů je důkladně popsaných a doprovázených fotkami (jak plnit drůbeží stehno, grilovat papriky apod.).
- Každý recept má stručné shrnutí k podávání nebo sezóně.
- Fotky jsou krásné a hned se vám chce vyrazit na cesty :)

Mínusy:
- V rejstříku jsou recepty podle hlavní ingredience v češtině, názvy samotných jídel jsou ale uvedené francouzsky. Pro mě sice výzva zase zapracovat na své fránině, pro mnoho dalších zřejmě odrazující záležitost. I když obsahuje kniha slovníček.
- Zdaleka ne všechny recepty mají fotky finální podoby jídla.

A teď k obsahu konkrétně. My jsme pro kuchařku zvolili ostrý test v podobě Provence party pro šest lidí. Protože jsme nechtěli podávat klasickou vícechodovou večeři, zvolili jsme recepty, kde si každý ze stolu nabere, na co má chuť, především tedy saláty a pečenou zeleninu. K masu jsme se nedostali. U všech receptů jsem se snažila maximálně respektovat postup i dávkování, což obvykle nejsou moje silné stránky. Stavěli jsme také na perfektních surovinách, protože jen tak v jednoduchých jídlech vynikne jejich síla. Test zahrnoval:

Tian aux courgettes – Zapékané cukety

Cukety zapečené se sýrem a smetanou nás potěšily nenáročnou přípravou a nasládlou chutí. Podle návodu je zvládnete, i pokud jste v kuchyni dnes poprvé. Podle kuchařky se dají případně doplnit ještě šunkou nebo salámem pro ortodoxní masožravce, my nechali v původní podobě. Cukety se podávají teplé, aby se ještě táhl rozpečený sýr, ale i studené jsou výborné.

Tomates provençale – Provensálská rajčata

Pomalu pečená rajčata s kořením byla jedním z překvapení večera. Postup je primitivní, příprava prakticky bezpracná a výsledek 120%. Řeknete si – prostě sladká teplá rajčata, ale jak se po nich zaprášilo …

Salade de poivron et tomates – Salát z paprik a rajčat
Pro mě úplně nová dimenze salátů. Jsem zvyklá na syrovou zeleninu, tenhle postup ale využívá pečená rajčata i papriky. Obojí příjemně nasládne a potom se zalije nakyslým dresinkem. Velmi jednoduchá a velmi úderná kombinace.

Salade niçoise - Salát z Nice

Recept, kde jsem se nejvíc musela krotit v improvizacích a vymýšlení náhrad. Dodržení postupu se ale vyplatilo. Všechno spolu ladilo v přesné harmonii, ničeho nebylo málo nebo moc.

Tarte au citron – Citronový koláč

V knize je uveden recept na Tarte à l’orange, tedy pomerančový koláč, ale je přímo uvedeno, že lze připravit i citronový. Ten ze svých návštěv Francie miluji, takže pro dezert to byla jasná volba. Jde o jeden z receptů, kde jsem upravovala množství, protože už vím, jaké to je, přehnat to s citrusovou kůrou :) Jinak ale panovala spokojenost. Koláč má křehké těsto a lepivou náplň, je správně kyselý, ale zároveň i sladký. Už jsme upekli tři.

Jediným otloukánkem celé zeleninové série bylo Fondue d’aubergine (Lilková pasta).

Jde o pečený lilek s jedním pečeným rajčetem dochucený římským kmínem. A celé to chutnalo jako římský kmín. Nakonec ani nikomu nebylo líto, že jsme do misky zvrhli víno a lilek se nedojedl. Pokud jde o lilkové pasty, rozhodně mě víc zaujala úprava s jogurtem a koriandrem, kterou mám od Žáby.

Celkově musím říct, že jsem předpokládala, že budou jídla dobrá, ale každé bylo lepší, než jsem čekala. Investice do téhle kuchařky nelituji. Doporučuji ji i málo zkušeným, ale samozřejmě pouze za předpokladu, že si chcete navodit atmosféru jihu Francie častěji. Pro výjimečné použití je myslím kuchařka dost drahá.