Rizoto s červenou řepou

28.10.2012 10:31

Růžová závislost.

1 střední řepa, oloupaná a nakrájená na kostičky
200 g kulatozrnné rýže na rizoto
½ litrů zeleninového vývaru
1 jarní cibulka, nakrájená na kolečka
100 g fety - polovina nakrájená na kostičky, polovina odložená stranou
1 pomeranč
1 šalotka, najemno nakrájená
1 stroužek česneku, najemno nasekaný
1 lžička rozmarýnu
3 lžíce másla
sůl, pepř, chilli

Z pomeranče škrabkou na zeleninu oddělíme dva až tři pruhy kůry. Polovinu pomeranče vymačkáme.

V hrnci rozpustíme máslo a pomalu osmažíme šalotku, česnek a rozmarýn.

Přidáme rýži a řepu a minutu smažíme. Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme odpařit.

Přilijeme polovinu vývaru a vaříme bez pokličky a za častého míchání.

Přidáme jarní cibulku, proužky pomerančové kůry a kostičky fety. Postupně doléváme další vývar, než je rýže al dente.

Vyndáme pomerančovou kůru a dochutíme pepřem, chilli, případně dosolíme (feta je sama slaná).

Zbytek fety nakrájíme na proužky a krátce je osmažíme (nepropadejte panice, že je rozpadají – prostě je prohřejte).

Rizoto podáme s osmaženou fetou navrch.