Ribolita
Žádné ryby v tom nejsou. Kouzlo této italské fazolové polévky spočívá v tom, že se jí udělá hodně, následně se ohřívá celá a a s každým dalším ohřátím (ri-bolita) je lepší a lepší.
200 g bílých fazolí (rozhodně doporučuji v konzervě ve slaném nálevu; ušetříte si tím hodinu až dvě vaření)
1 cibule, najemno nakrájená
1 menší pórek
4-5 stonků řapíkatého celeru
2 mrkve
1 chilli paprička
1 lžička rozmarýnu
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžičky tymiánu
1 a ½ litru zeleninového vývaru
parmazán
bagety, máslo
Na oleji asi 10 minut zvolna smažíme cibuli, pórem, mrkev a celer. Přidáme vývar, fazole, papričku a rozmarýn. Pokud jsme měli fazole sušené, vaříme hodinu až dvě, podle velikosti, než fazole změknou. U konzervovaných vaříme asi 10-15 minut, než změkne celer.
Přidáme nasekaný česnek a tymián.
Odebereme asi třetinu polévky stranou, vodu i zeleninu. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme nerozmixovanou část a prohřejeme. Podle chuti dosolíme.
Bagety nakrájíme na plátky, potřeme máslem a z obou stran opečeme na pánvi. Posypeme parmezánem a necháme krátce zapéct v troubě.
Polévku podáváme tak, že do talíře vložíme jeden až dva opečené chleby a přelijeme je polévkou.
(Jak vidno na fotce, já jsem chleby tentokrát nedělala.)