Perníčky

30.11.2010 17:47

Základ vánočního cukroví, které sice nikdo nejí, ale já ho ráda zdobím :-D

Upozorňuji, že z uvedeného množství je perníčků pro tři rodiny, já dělám poloviční verzi.

400 g hladké mouky
100 g Hery
150 g cukru moučka
2 vajíčka
3-4 lžíce medu
kůra z jednoho citrónu
1/2 prášku do pečiva
1/2 prášku do perníku
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice
půl lžičky drceného hřebíčku

+ 1 vejce a lžíce mléka na potření

Těsto zpracujeme ze všech uvedených ingrediencí. Poslední přidáváme med. Jeho množství záleží na jeho konzistenci, tekutějšího medu dáváme méně. Máme po ruce mouku na zahuštění pro případ nouze.

Těsto necháme aspoň půl hodiny odpočinout v lednici.

Na pomoučeném vále vyválíme silnější placku a vykrajujeme různé tvary. Na plechu potíráme rozšlehaným vajíčkem smíchaným s mlékem.

V horkovzdušné troubě pečeme 10-12 minut na 150 stupňů.

Perníčky potřebují asi tři týdny, aby změkly - pečeme je tedy s dostatečným předstihem.

Základní zdobení je bílek s moučkovým cukrem smíchané v takovém poměru, aby to teklo, ale relativně rychle tuhlo. Na zdobení stačí igelitový sáček s maličko nastřiženým rohem.

Chutnější variantou je citronová šťáva s cukrem, toho je ale potřeba víc než s bílkem.

Pak jsou tu ještě zdobicí tubičky od doktora Etkra, ale nedaří se mi je sehnat :(