Mrkvové rizoto

25.07.2010 17:06

Nespojujte si rizoto s rýžovou směsí z (nejen školních) jídelen a často i od naši mamin. Rizoto má i mlsnému jazyku co nabídnout.

Ingredience na 2 porce:

200 g kulatozrnné rýže (arborio)
2 střední mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo
500 ml zeleninového vývaru
1 menší cibule (nebo šalotka)
2 stroužky česneku, nasekané
hrst rozinek (nemusí být)
dvě hrsti rukoly, najemno nakrájené
olej

Na troše oleje krátce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev a také krátce osmahneme.

Přisypeme rýži, směs promícháme a zalijeme trochou vývaru. Za občasného míchání počkáme, až se vývar vsákne a přilijeme další část. Takto postupně doléváme vývar, dokud nebude rýže měkká na skus, ale nikoli rozvařená. Trvá to asi 20 minut.

Zhruba v polovině nasypeme do směsi rozinky a polovinu česneku.

Ke konci přidáme na pár minut zbytek česneku a polovinu rukoly.

Ihned podáváme se zbytkem čerstvé rukoly. Rizoto stále pracuje, takže druhý den z něj budete mít ošklivou slepenou hroudu rozpatlané rýže.