Krkonošské kyselo
Poctivá severočeská polévka z chlebového kvásku.
200 g chlebového kvásku*
1 litr vody
10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub)
sůl
kmín
50 g másla
1 cibule, najemno nakrájená
4 vejce
500 g brambor, vařených ve slupce, oloupaných
* Prodávají menší pekařství, v Praze např. v Holešovické tržnici. Samozřejmostí je přivézt si kvásek z výletu do Krkonoš. Získat ho můžete také přes síť pecempecen.cz.
Sušené houby namočíme do vlažné vody a necháme cca 20 minut povolit. Nakrájíme na menší kousky.
Chlebový kvásek zalijeme vlažnou vodou a rozšleháme. Osolíme, přidáme kmín a houby a případně vodu z namočených hub. Asi půl hodiny vaříme.
Na polovině másla osmažíme cibulku, kterou vmícháme do téměř hotové polévky.
Na druhé polovině másla krátce, ale ne do husta, osmažíme vejce a také přidáme.
Do talíře dáme nakrájené brambory a zalijeme polévkou.