Krkonošské kyselo

30.10.2011 18:32

Poctivá severočeská polévka z chlebového kvásku.

200 g chlebového kvásku*
1 litr vody
10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub)
sůl
kmín

50 g másla
1 cibule, najemno nakrájená
4 vejce

500 g brambor, vařených ve slupce, oloupaných

* Prodávají menší pekařství, v Praze např. v Holešovické tržnici. Samozřejmostí je přivézt si kvásek z výletu do Krkonoš. Získat ho můžete také přes síť pecempecen.cz.

Sušené houby namočíme do vlažné vody a necháme cca 20 minut povolit. Nakrájíme na menší kousky.

Chlebový kvásek zalijeme vlažnou vodou a rozšleháme. Osolíme, přidáme kmín a houby a případně vodu z namočených hub. Asi půl hodiny vaříme.

Na polovině másla osmažíme cibulku, kterou vmícháme do téměř hotové polévky.

Na druhé polovině másla krátce, ale ne do husta, osmažíme vejce a také přidáme.

Do talíře dáme nakrájené brambory a zalijeme polévkou.