Hráškové rizoto
Další krásný příklad, jak se dá vykouzlit geniální jídlo s málem ingrediencí. Stačí, když jsou kvalitní.
300 g hrášku (čerstvý je mnohem lepší než mražený)
200 g rýže na rizoto
2 lžíce másla
50 g parmazánu, nastrouhaného najemno
1 dcl suchého bílého vína
1 cibule nebo šalotka, najemno pokrájená
sůl, pepř
Hrášek vyloupejte a krátce povařte ve slané vodě. Slijte, ale vodu si nechte stranou.
Rozpusťte 1 lžíci másla a osmažte na něm cibulku. Vmíchejte rýži, nechce obalit v tuku a asi minutu opékejte.
Zalijte vínem a nechte odpařit.
Rýži postupně zalévejte asi hráškovým vývarem tak, aby byla těsně zalitá. Před dolitím nechce vsáknout.
Mezitím si třetinu hrášku rozmačkejte nebo rozmixujte na hrubé pyré.
Až bude rýže na skus hotová, vmíchejte lžíci másla a většinu parmazánu, hrášek i pyré. Nechte pár minut stát.
Osolte a opepřete dle potřeby.
Podávejte posypané parmazánem.