Housky

03.06.2012 17:35

Neříkám, že je budete péct obden, ale při každém nákupu průmyslového pečiva si na ně vzpomenete. Mají křupavou kůrku a táhlou střídku.

30 g čerstvého droždí, pokojové teploty
1 lžička krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
asi 250 ml vlažného mléka
2 vejce, pokojové teploty
50 g másla, změklého
sůl, mák

Nejdříve si připravte kvásek: v troše mléka rozmíchejte droždí, přidejte lžičku cukru a dolijte mléko tak, aby ho bylo 150 ml. Zasypte hrstí mouky a nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít, cca 20-30 minut.

Poté smíchejte zbytek mouky s kváskem a trochou mléka, přidejte sůl, 1 celé vejce a 1 žloutek, změklé máslo a vypracujte vláčné těsto, mléko přidávejte podle potřeby. Těsto by mělo držet tvar, ale nemělo by se moc lepit. Těsto opět vložte do dostatečně velké mísy a nechte další 1 až 1 a ½ hodiny kynout na teplém místě zakryté utěrkou.

Těsto krátce prohněťte rukama, rozdělte na 12 bochánků, každý z nich potom na 3 kousky. Z těch vyválejte stejně široké proužky a spleťte do houstičky. Houstičky klaďte s dostatečným rozestupem na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut odpočívat a kynout.

Mezitím si rozehřejte troubu na 190 stupňů. Odpočinuté houstičky potřete bílkem a posypte solí a mákem. Pečte 20 minut. Rozhodně si dejte aspoň jednu ještě teplou.