Chřestové rizoto

25.05.2011 21:35

Jedna z výtečných a jednoduchých možností, jak si v sezóně chřest vychutnat.

1 svazek zeleného chřestu (400 g)*
250 g rýže na rizoto (arborio)
1 cibule, nakrájená najemno
zeleninový vývar (nebo chřestový, co si připravíte sami v dalších krocích)
špetka šafránu
1 lžička másla
strouhaný parmazán
olivový olej, sůl, pepř

Nejdříve si připravíme chřest. Je k tomu zapotřebí několik kroků, vypadá to složitě (dlouhý návod), ale není, jen to popisuji důkladně.

Chřest důkladně umyjte (především v hlavičkách se schovává křupavý písek).
Ze stonků odstraňte výčnělky.
Zlomte dřevnaté spodky stonků (chřest praskne v tom správném místě).
Do vroucí osolené vody vsypte dřevnaté stonky a vařte 2 minuty.
Přidejte zbytek a vařte 1,5 minuty.
Děravou naběračkou vyberte dlouhé stonky s hlavičkami. Ochlaďte ledovou vodou.
Vývar s dřevnatými spodky udržujte horký.
Dlouhým stonkům ulámejte hlavičky.
Prostřední část nakrájejte na cca 1cm kousky.

A nyní hurá na samotné rizoto.

Ve středním hrnci nechte na oleji zesklovatět cibuli. Přidejte rýži a krátce nechte obalit v tuku.

Zalijte naběračkou chřestového vývaru a přidejte šafrán a kousky chřestu (ne hlavičky!). Nechte vývar vsáknout do rýže a takhle postupně po troškách přidávejte vývar, až se rýže uvaří. Je potřeba častěji míchat.

Pokud vám nevystačí chřestový vývar, připravte si zeleninový. Vyvařené dřevnaté stonky na konci vyhoďte.

Když je rýže na skus „tak akorát“, odstavte z ohně a vmíchejte 1 lžičku másla, 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce strouhaného parmazánu.

Dosolte a opepřete dle chuti.

Podávejte s parmazánem a hlavičkami chřestu.