Chřestová polévka

26.05.2011 20:54

Rychlý a jednoduchý způsob, jak si zamilovat chřest - už navždy.

1 svazek  chřestu  (400 g) - jak na něj
2 šalotky, najemno nakrájené
400 ml kuřecího nebo drůbežího vývaru
sůl, pepř
olivový olej

Chřest důkladně umyjte (především v hlavičkách se schovává křupavý písek).
Ze stonků odstraňte výčnělky.
Zlomte dřevnaté spodky stonků (chřest praskne v tom správném místě) a zlomte hlavičky.
Střední část nakrájejte na cca 2cm kousky.
Hlavičky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 1,5 minuty. Zchlaďte, ale vývar nevylévejte. Naopak do něj dejte vařit dřevnaté stonky. Můžete přidat vodu.

Na troše oleje krátce osmažte šalotku a nakrájené prostřední části. Zalijte vývarem (můžete právě využít ten svůj chřestový, ale už bez dřevnatých stonků). Nechte cca 5-10 minut vařit, až chřest změkne.

Umixujte na hladký krém.

Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

Podávejte s prohřátými hlavičkami.