Česká variace na klasickou quiche lorraine

07.07.2010 08:51

Přestože je v češtině slaný koláč mužského rodu, "quiche" je správně "ta". Takže s chutí do ní :)

Na jeden koláč je potřeba:

těsto
5 vajec
100 g šunky, nakrájené
100 g slaniny, nakrájené
100 g sýra ementálového typu, nastrouhaného
1 kelímek smetany
1 kelímek zakysané smetany
provensálské koření
sůl, mletý pepř

Formu na koláč vyložíme těstem včetně okrajů. Propícháme vidličkou a pečeme na 180 stupňů asi 15 minut, aby těsto zezlátlo.

Ve větší míse vidličkou rozšleháme vejce a přidáme sůl, pepř a koření. Vmícháme obě smetany a přidáme šunku, slaninu a sýr. Směsí zalijeme korpus a pečeme, dokud hmota nezpevní. Je to zhruba 35 minut.

Podáváme teplé, vlažné i studené.